Dette sjekkes i en el-kontroll

Du har sikkert hørt oppfordringene fra elektrobransjen om å foreta el-kontroller. Årsaken er at vi ønsker å hjelpe til med å sikre boligen din, selv om det juridiske ansvaret ligger hos deg som eier. 

At en el-sjekk er viktig understreker nemlig statistikken. Nesten halvparten av alle norske boligbranner er knyttet til elektrisitet, og dermed kan el-kontrollen bokstavelig talt være livsviktig. Men hva sjekkes egentlig under en slik kontroll?

Tavlen
Normalt starter kontrollen i anleggets inntak, nemlig sikringsskapet. Her ser elektrikeren etter varmegang, samtidig som skapets generelle tilstand kontrolleres. I tillegg sjekkes jordfeilbryter og overspenningsvern dersom man har dette installert. Om ikke dette er montert, anbefales det å ettermontere dette. Andre viktige punkter er tilstanden på jordingsanlegget ditt.

Termografering
Termografering vil si å måle temperaturen på ledninger og elektrisk materiell, for å avdekke eventuell overbelastning og feil. Termograferingen gjennomføres med sertifisert personell og dertil godkjent kamera. Vi har da hovedfokus på tavlen din. Termografering er et krav i næringsbygg men ikke bolig. Vi tilbyr allikevel dette som en opsjon for en svært rimelig penge.

Stikkontakter, lampepunkter og apparater
Videre sjekkes el-materiell utenfor sikringsskapet i boligen for feil. Hva som sjekkes avhengig av hvilke elektriske apparater du har hjemme hos deg, men for de aller fleste er det aktuelt å sjekke apparater som vaskemaskin, ovn, varmtvannsbereder, lysarmaturer, oppvaskmaskin og komfyr. På grunn av antall branntilløp, er det i dag påbudt med komfyrvakt i alle nye hus. Forskriftene har ikke tilbakevirkende kraft, men det anbefales på det sterkeste å etter-montere dette også i eldre boliger.

I nye hus er det krav om montering av kun jordede stikkontakter, men dette gjelder ikke for eldre boliger. På bad/vaskerom skal også alle kontakter være jordet uansett, og el-materiell må være godkjent for bruk i våtrom.

Tilstandsrapport
Underveis i kontrollen er det vanlig å tilby råd til boligeieren, selv for punkter som faller innenfor godkjenning. Et typisk råd er å begrense bruken av skjøteledninger og grenuttak, dersom slike brukes som en permanent løsning. For utstyr som i praksis er permanent montert, eksempelvis TV’en din, skal man nemlig i dag bruke fastmonterte stikkontakter.

Det blir levert en komplett tilstandsrapport av anlegget ditt. Det er viktig å merke seg at det kan være feil som ikke blir fanget opp av denne kontrollen. Det er derfor alltid viktig å være på vakt mot synlige skader på anlegget ditt.

Redusert forsikring
Personell som utfører el-kontroller skal være autoriserte fagfolk som tilfredsstiller kravene med tilleggskompetanse og metode nedfelt i NEK 405-normserien. Så lenge din kontrollør møter dette kravet er det en del forsikringsselskaper som tilbyr reduksjon av premie når el-anlegget i en bolig har blitt kontrollert av sertifisert firma. Med andre ord er en el-kontroll også gunstig økonomisk i lengden, ved siden av den gode følelsen når anlegget er blitt kontrollert.

Normal el-kontroll for bolig kr 1990,- inkl. mva.
Utvidet el-kontroll inkludert termografering kr 2490,- inkl. mva.

Last ned vår sikkerhetsbrosjyre her.

Kontakt oss på telefon 09543, eller via skjemaet under for å bestille el-kontroll.

AVE bygning

AVE Systemer

Jærvegen 67, 4365 Nærbø
Madlakrossen 23, 4042 Hafrsfjord
Tlf: 09543/48 13 11 00
post@ave.no

Åpningstider Nærbø:
Hverdager: 8.00 – 15.00

Åpningstider Madla:
Mandag, onsdag og fredag: 13.00-17.00
Tirsdag og torsdag: 13.00-18.00
Lørdag: Stengt

  *Navn:

  *E-post:

  Spørsmål:

  Personvernregler og cookies
  *Bekreft at du har lest våre personvernregler og godta at vi behandler din informasjon i så måte.

  Meld deg på nyhetsbrevet vårt
  og få gode tilbud på epost

  [mc4wp_form id=»5333″]

  novap
  vvsfagmann
  Share This